6 étel, amit szigorúan tilos fogyasztani egy pajzsmirigy betegnek
A jódhiány következtében felborulhat az egyik legfontosabb szervünk, mégpedig a pajzsmirigy működése. A nőket sokkal inkább fenyegeti ez a probléma, mint a férfiakat. Megduzzadt nyak, torok-, és mellkasi fájdalom, idegesség, nehéz légzés, nyelési nehézségek-ezek a tünetek jelentkezhetnek a pajzsmirigyproblémák esetén.
Forduljunk szakemberhez, hogy fel tudja állítani a pontos diagnózist. Ha megállapította, hogy pajzsmirigy-működési rendellenességünk van, mindenképp iktassuk ki az alábbi élelmiszereket az étrendünkből.
1.Cukor
A cukor nem csak a pajzsmirigy, hanem számos más szervünk működésére is negatív hatással van.
2.Szója
A szója hatással van bizonyos hormonok működésére, éppen ezért, ha pajzsmirigy gyógyszert szedünk, akkor a gyógyszer bevevése, és a szójafogyasztás között el kell teljen pár óra. Izoflavonoid tartalma miatt meggátolja a pajzsmirigy jódfelvevő képességét.
3.Zsírban, olajban sült élelmiszerek
A bő zsírban, vagy olajban sütött élelmiszerek igen egészségtelenek. Sok transzzsírt tartalmaznak, és negatív hatással vannak a pajzsmirigy működésére.
4.Keresztes virágú zöldségek
Ezek izothiocianadiokat tartalmaznak, melyek gátolja a pajzsmirigy jódfelvevő képességét. A tiltott listára tartozik a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol.
5.Glutén
Akárcsak a szója, a glutén tartalmú élelmiszerek is negatívan befolyásolják a pajzsmirigy működését. Mellőzzük a magas glutén tartalmú élelmiszereket, mint pl. rozs, árpa, búza.
6.Kávé
Az orvosok szerint napi egy csészénél több kávé nincs túl pozitív hatással a pajzsmirigy, és a mellékvesék működésére.
Végezetül nézzünk néhány olyan élelmiszert is, melyeket ajánlott pajzsmirigy problémák esetén fogyasztani: tengeri káposzta, kaki szilva, tenger gyümölcsei, spenót, áfonya, alma.
(via Tudásfája)
Fotó: Facebook