isteni parenyica recept, karácsonyra, vendégvárónak, egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
- 10 liter házi tej
- 1 db feloldott Yobiotik gyúrt sajtkultúra kapszula
- 4,5 ml tejoltó enzim
- A sajt kigyúrásához:
- 1 ek jódozatlan só 0, 5 literenként
Elkészítés
6 óra+füstölés
1.
KULTÚRÁZÁS: A tejet felmelegítjük 38 C-ra, közben a sajtkultúra kapszuláját széthúzzuk és a benne lévő port langyos tejben vagy vízben feloldjuk! Ha a tej elérte a 38 C-t hozzáadjuk a feloldott kultúrát és alaposan elkeverjük! Majd a bekultúrázott tejet 1 órán keresztül érleljük, közben tartjuk a 38 C-t!!!
2.
A TEJ BEOLTÁSA: 10 liter tejben alaposan elkeverünk 4, 5 ml oltót! A lábast lefedjük és nagyon fontos, hogy végig tartsuk a 36-38 C a feldolgozás alatt! 20-25 perc alvadási idő következik!
3.
ALVADÉK FELVÁGÁSA: Mikor meggyőződünk arról, hogy már elég szilárd az alvadék, olyan mint egy kemény aludt tej, akkor elkezdjük az alvadék vágását! Először 1, 5-2 cm-es rögnagyságra vágjuk, majd fedő alatt pihentetjük 20 percet! Aztán tovább aprítjuk, hogy egyenletes 7-8 mm-es rögnagyságot érjünk el!
4.
ÜLEPÍTÉS, SAVÓ LEERESZTÉS: 10 perc ülepítés következik! Az alvadék ezalatt leül az edény aljára, a savó pedig felette összegyűlik! Beleengedünk egy szűrőt és amennyi savót tudunk leszedünk róla. Az edény alján össszegyűlt alvadékon csak egy pici savó kell hogy maradjon!
5.
SAVANYODÁS, ÉRLELÉS: Még mindig 36-37 C-on melegen tartva, 2 órán keresztül várunk! Savanyítjuk az alvadékot. Az alvadékot formázni, préselni nem kell! A meleg edényben magától összeáll. A készítés során megóvhatod a sajttésztát a kihűléstől, ha dunsztolod az edényt, vagy vízfürdőbe teszed a lábast!
6.
PARENYICA SAJT NYÚJTÁSA: kisebb lábasba /amibe belefér a szűrőnk/ 80-85 C-ra melegítjük a vizet. 1 liter vízhez 2 evőkanál jódmentes sót teszünk! A sajttésztát 1-2 cm-es kockára vágjuk. A szűrőbe egy marék felkockázott sajtot teszünk, beleengedjük a forró vízbe. Ha megolvadt fakanál segítségével addig dolgozzuk össze amíg homogén masszát kapunk. Többször is vízbe lehet mártani! A nyújtható sajt tésztát egy tiszta nyújtótáblára rakjuk és kb. 50 cm hosszú és 3-4 cm széles szalagot húzunk belőle.
7.
Mikor kihűlt, enyhén sózzuk és szorosan csigává tekerjük! FÜSTÖLÉS: kb. 1 napig szikkasztjuk. Majd füstöljük, ha nincs lehetőségünk hagyományos füstölésre használjunk folyékony füstöt!
8.
FOLYÉKONY FÜST: 3-4 ml folyékony füstöt feloldunk 2 dl vízben. A feltekert parenyicákat 3-4 órára beáztatjuk, 1-2 óra elteltével megforgatjuk! Majd hagyjuk újból szikkadni! Hűtőben hosszan eltartható!
Címlapkép: Bernhardt Bettina/ Közbeszéd
(via cookpad.hu)