Pletykafészek

Falusi háziasszonyok titka: Ettől lesz szaftos a krumplis tészta

Erre esküsznek a falusi háziasszonyok, ettől a hozzávalótól lesz igazán szaftos a krumplis tészta Nagyon sokszor csak megkívánja az ember a nagyon finom és laktató ételt, a krumplis tésztát.

Nagyon sokszor csak megkívánja az ember a nagyon finom és laktató ételt, a krumplis tésztát. Ez az étel nemcsak a gyerekkorunk emlékeit idézi fel, hanem mindig olyan érzést ad, mintha egy darabka otthonba harapnánk bele. Nem utolsó sorban egy igazán olcsó étel.

Néhány szem krumpliból és még egy-két hozzávalóból fejedelmi ételt készíthetünk. Amikor már unjuk a nehéz, húsos fogásokat, jólesik valami egyszerűbb, de laktató és finom étel, és ilyenkor tökéletes választás a krumplis tészta. De nem csak azért szeretjük, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hanem azért is, mert a paprikás-hagymás ízek harmóniája tökéletesen kiegészíti a tésztát.

Általában magában fogyasztjuk, esetleg kovászos uborkával, de vannak, akik még tovább bolondítják, például reszelt sajttal a tetején. Most azonban egy olyan trükköt is megosztunk, amitől még különlegesebb lesz: a főszerepet sokunk kedvence, a füstölt szalonna kapja!

Íme egy igazi retro recept ez a legfinomabb krumplis tészta:

  • 1 kg krumpli
  • 3-4 kisebb hagyma
  • 500 g kockatészta
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 100 g füstölt csemegeszalonna
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Először is vágjuk fel apró kockákra a füstölt szalonnát, tegyük bele egy serpenyőbe és kezdjük el kisütni a zsírját, ügyelve arra, hogy kis lángon csináljuk nehogy hirtelen megégjen .Ezután szedjük ki a sült szalonnakockákat, és tegyük kicsit félre pihenni.

A megmaradt zsíron pirítsuk meg az előre felkockázott hagymát, amíg aranybarna nem lesz, de sűrűn keverjük meg mert könnyen lepirul! Ha kész a hagyma, vegyük le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, és adjuk hozzá a kis kockákra vágott krumplit, majd keverjük össze jó alaposan.Adjunk annyi vizet a krumplihoz, hogy teljesen lepje el, majd időnként megkeverve főzzük addig, amíg a krumpli teljesen megpuhul, és a szaft kellemesen be nem sűrűsödik. Ha még különlegesebb, még finomabb ízvilágra vágyunk, a főzés végén hozzáadhatjuk a szalonnakockákat is, ez igazán extra ízt ad az ételnek. Persze ez nem kötelező, hiszen a füstölt íz a szalonna zsírjából már így is remekül átjárja a fogást.

Főzzük meg a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, majd szűrjük le, és keverjük össze jó alaposan a krumplival. Savanyúsággal is ehetjük, például kovászos uborkával, úgy lesz igazán isten, de reszelt sajttal a tetején is megér egy próbát, ígérem senki nem fog benne csalódni.

A krumplis tészta eredete

A krumplis tészta hagyományos, régi népi változata a bográcsban készült akkori nevén a: slambuc, amelyhez ma is füstölt szalonnát használnak. Csak azt a fajta krumplistésztát hívhatjuk slambucnak, ami bográcsban, szalonnával készült. Ami nem így készül az egyszerűen csak egy sima krumplis tészta. Lehet, hogy a klasszikus slambucot még nem mindenki kóstolta, de a krumplis tészta minden háztartásban nagy kedvencnek számít és sokszor készítik. Mivel relatív olcsó étel, gyakran szerepel a menzai étlapon is, mert gyerekek és felnőttek is egyaránt szeretik!

Címlapkép: Pixabay

Olvassa cikkeinket a Facebookon és a Google Hírek között is >>>

(via eletportal.hu)

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük