Így készítette nagymamám a házi krémest, ez a legfinomabb, amit valaha ettem
Semmi sem hozza elő jobban a gyermekkori emlékeket és a klasszikus magyar sütemények varázsát, mint egy házi készítésű krémes. Az omlós tészta és a vaníliás krém tökéletes harmóniája olyan élményt nyújt, amit egyszerűen nem lehet utánozni. Ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, ami biztosan elnyeri mindenki tetszését, ez a recept pontosan neked való!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg leveles tészta (készen vásárolt vagy házi készítésű)
A krémhez:
- 6 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 10 dkg finomliszt (vagy 8 dkg keményítő)
- 1 csipet só
A tetejére:
- Porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
- Nyújtsd vékonyra a leveles tésztát, majd vágd ketté.
- Süsd előmelegített sütőben 200°C-on, amíg aranybarnára sül (kb. 10-12 perc).
- Az egyik lapot szeleteld fel négyzetekre, ez lesz a krémes teteje.
A krém elkészítése:
- A tojások fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá.
- A tojássárgáját keverd ki a cukorral és vaníliás cukorral, majd add hozzá a lisztet és keverd simára.
- Melegítsd fel a tejet, és fokozatosan öntsd hozzá a tojásos keverékhez, közben folyamatosan kevergetve.
- Lassú tűzön főzd sűrűre a krémet, majd óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, hogy könnyű és habos maradjon.
A krémes összeállítása:
- Helyezd az egyik megsült tésztalapot egy tepsibe vagy tálcára.
- Öntsd rá a krémet, és simítsd el egyenletesen.
- Tedd a tetejére a négyzetekre vágott tésztalapot.
Pihentetés:
Hűtsd le a krémest, majd szórj rá porcukrot.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa cikkeinket a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!