Pletykafészek

Így készült régen a puha, omlós, hájas pogácsa: íme a nagy titok

Azok a régi szép idők, amikor a konyha tele volt a frissen sült hájas pogácsa illatával, a nagymamánk mosolygós arca pedig a tészta gyúrása közben ragyogott. A hájas pogácsa több mint sütemény; ez az otthon melegének, az összetartozásnak, és a gondoskodásnak a szimbóluma. Ha valaha szeretnéd visszahozni ezeket a felejthetetlen pillanatokat, itt az idő, hogy kipróbáld ezt a klasszikus receptet, amely pontosan úgy készül, ahogy egykor a nagyanyáink tették.

Hozzávalók:

  • 50 dkg háj (tisztított, friss)
  • 50 dkg liszt (finomliszt)
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl (friss, házi a legjobb)
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál cukor

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Az élesztőt langyos tejben a cukorral futtasd fel, hogy jól felfújódjon.
  2. Tészta készítése: A lisztet szitáld át egy nagy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a sót. Dolgozd össze alaposan, míg rugalmas tésztát nem kapsz.
  3. Hájas réteg: A hájat nyújtsd ki egy vékony téglalap alakú réteggé.
  4. Hajtogatás: A kinyújtott tésztát vékonyan kend meg hájjal, majd hajtsd be háromba. Pihentesd hűvös helyen 20 percig, majd ismét nyújtsd ki és hajtogasd össze – ezt ismételd meg háromszor.
  5. Formázás és sütés: A tésztát végül ujjnyi vastagra nyújtsd, és szaggasd ki pogácsaszaggatóval. Tedd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben süsd 180°C-on aranybarnára.

Ezek az omlós, réteges pogácsák igazi időutazást hoznak a konyhádba. Adj egy esélyt ennek a régi receptnek, és garantáltan mindenki elismeréssel fogadja a végeredményt!

Címlapkép: Pixabay

Olvassa cikkeinket a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük