Az újévi lencsefőzelék titka: sokan nem ismerik, pedig így hoz gazdag évet
Nemcsak szerencsét hoz, finom is. Előre be kell áztatni, ezt mindenki tudja, de van pár fortély, hogy tökéletes legyen.
Piacon vegyél, kimérve, ne zacskósat. A lencsefőzelék akkor tökéletes, ha nem híg, de nem is túl sűrű, és tökéletes az ízesítése. Itt a mi receptünk:
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg lencse
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém)
- só
- pirospaprika
- babérlevél
- mustár
- cukor
- 1 citrom leve
- kolbász ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl
Elkészítés:
A jól megmosott lencsét az igen apróra vágott vöröshagymával és a fokhagymával feltesszük főni. Amikor a lencse félig megpuhult, belekarikázzuk a kolbászt, és megsózzuk.
Ha megpuhult a lencse, pirospaprikás rántást készítünk, és berántjuk vele a főzeléket. Majd adunk hozzá ízlés szerint 1-2 evőkanál cukrot, ugyanannyi mustárt, és belecsavarjuk a citrom levét. Hozzáadjuk a tejfölt is, és jól elkeverjük.
Ha nem sikerül elég sűrűre rántani, akkor a tejfölbe is szoktam keverni egy kis lisztet, mielőtt a főzelékbe keverem. Magyarul rántom is, habarom is.
Boldog új évet kíván a Közbeszéd szerkesztősége!
Címlapkép: Freepik
(via tudasfaja.com)