Egy különleges bor premierje: Thummerer ÉTOSZ Superior 2017
Egyedi évfordulós borral tisztelegnek Thummerer Vilmos öröksége előtt. A borkedvelők és gyűjtők számára ritkán adódik ilyen különleges alkalom: a Thummerer Pincészet – Magyarország kétszeres világbajnoki aranyérmes borászata -, fennállásának 40. évfordulóját, egy exkluzív nedűvel ünnepli. A pincészet új csúcsbora, a kimagasló minőséget adó 2017-es évjárat limitált tételként született; mindössze 200 palack született belőle.
A pincészetet 1984-ben alapító Thummerer Vilmos (1943–2021) célja az első palackba segített tételtől kezdve, világszínvonalú borok készítése volt. Az ő szigorú munkaetikája és makulátlan minőség iránti elkötelezettsége, azóta is a családi pincészet hitvallása. Az Egri Borvidék egyik legismertebb borászatának teljesítményét a borkedvelők elismerései, hazai és nemzetközi sikerek, több száz díj és érem – köztük két világbajnoki aranyérem -, valamint az „Év Pincészete” illetve az „Év Bortermelője” címek támasztják alá. Az ÉTOSZ Superior méltó képviselője a pincészet perfekcionizmusának.
A Thummerer ÉTOSZ, az örökös magyar bajnok sommelier tolmácsolásában
Az ÉTOSZ Superior 2017 megjelenése első látásra magával ragad: intenzív bíborvörös színe fekete maggal párosul. A bor karakterét a nagy beltartalmú Cabernet Sauvignon, a fűszeres, gömbölyű savakkal rendelkező Merlot és a pikáns illatú Syrah adja, amelyek harmóniában alkotják meg ezt a kivételes tételt. Illata mély, sokrétű, finoman árnyalt. Fekete bogyós gyümölcsök és tölgyfűszerek játsszák benne a főszerepet, feketeribizli, feketeszeder és áfonya felvezetésével, sejtelmes vaníliás ölelésben.
Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, bársonyosan simogató tannin, izmos test, elegánsan melegítő alkohol és hosszan búcsúzó, hömpölygő lecsengés jellemzik. Nagyszerű egyensúlyú vörösbor, igazi ritkaság a maga nemében. Különleges alkalmakra javasoljuk. A gasztronómiában bárány-, marha- és vadsültek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk kísérőként – méltatta a tételt Kovács Antal, örökös magyar bajnok sommelier.
Az ÉTOSZ Superior 2017 most először kerül bemutatásra, de biztosra vehető, hogy kiemelt figyelmet fog kivívni magának a borértők és borkedvelők körében. A borkülönlegesség limitált darabszámban érhető el, kizárólag a Thummerer Pincészetnél.
+++
Thummerer Pincészetről
Az 1984-ben alapított, idén 40 éves Thummerer Pincészet az Egri Borvidék egyik legkiemelkedőbb családi borászata. A 120 hektáros területen, gondosan válogatott szőlőfajtákból készülnek a díjnyertes borok és pezsgők, melyek a 2000 m²-es kézzel vájt tufapincében érlelődnek. A fehérborok reduktív és barrique hordóban erjesztett és érlelt technológiával, a vörösborok hagyományos tölgyfahordós érlelés után látnak napvilágot . A pezsgőkészítés 2013 óta színesíti a kínálatot. A pincészet több száz hazai és nemzetközi díjat nyert. Köztük két világbajnoki aranyérmet, az „Év Pincészete”, és az “Év Bortermelője” címeket, valamint a „Magyar Arany Érdemkereszt” kitüntetést.
pincészetet Thummerer Vilmos alapította és irányította egészen 2021-ben bekövetkezett haláláig. Azóta felesége, Katalin, valamint gyermekei és unokái folytatták a munkáját, továbbörökítve az általa képviselt szigorú munkaetikát és elkötelezettséget a makulátlan minőség iránt.
Címlapkép: www.thummerer.hu
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!