Eszméletlen finom ez az almás pite! Csak így készítem el, annyira szeretjük
Egy klasszikus sütemény, amitől mindig otthonos illat lengi be a konyhát. Íme egy alaprecept, amivel garantáltan sikert aratsz!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g búzaliszt
- 200 g vaj (hideg)
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál tejföl (amennyi szükséges a tészta összeállításához)
A töltelékhez:
- 1 kg alma (reszelve)
- 100 g cukor (ízlés szerint állítható)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
- Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a porcukrot és a sót.
- Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold össze a liszttel.
- Üsd bele a tojást, majd add hozzá a tejfölt, és gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.
- Fóliába csomagolva tedd a hűtőbe pihenni 30 percre.
Töltelék elkészítése:
- Az almát reszeld le, és keverd össze a cukorral, fahéjjal és citromlével.
- Ha túl sok levet ereszt, nyomkodd ki enyhén.
Pite összeállítása:
- Oszd a tésztát két részre, az egyik kicsit nagyobb legyen.
- Nyújtsd ki a nagyobbik tésztadarabot, és bélelj ki vele egy kivajazott, lisztezett tepsit.
- Szórj rá zsemlemorzsát, hogy felszívja a gyümölcs nedvességét.
- Oszlasd el rajta az almás tölteléket.
- Nyújtsd ki a másik tésztadarabot, és borítsd a töltelék tetejére. Szurkáld meg villával, hogy a gőz távozni tudjon.
Sütés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Süsd a pitét kb. 35-40 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!