Pletykafészek

Eszméletlen finom ez az almás pite! Csak így készítem el, annyira szeretjük

Egy klasszikus sütemény, amitől mindig otthonos illat lengi be a konyhát. Íme egy alaprecept, amivel garantáltan sikert aratsz!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g búzaliszt
  • 200 g vaj (hideg)
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl (amennyi szükséges a tészta összeállításához)

A töltelékhez:

  • 1 kg alma (reszelve)
  • 100 g cukor (ízlés szerint állítható)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

Tészta elkészítése:

  1. Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a porcukrot és a sót.
  2. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold össze a liszttel.
  3. Üsd bele a tojást, majd add hozzá a tejfölt, és gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.
  4. Fóliába csomagolva tedd a hűtőbe pihenni 30 percre.

Töltelék elkészítése:

  1. Az almát reszeld le, és keverd össze a cukorral, fahéjjal és citromlével.
  2. Ha túl sok levet ereszt, nyomkodd ki enyhén.

Pite összeállítása:

  1. Oszd a tésztát két részre, az egyik kicsit nagyobb legyen.
  2. Nyújtsd ki a nagyobbik tésztadarabot, és bélelj ki vele egy kivajazott, lisztezett tepsit.
  3. Szórj rá zsemlemorzsát, hogy felszívja a gyümölcs nedvességét.
  4. Oszlasd el rajta az almás tölteléket.
  5. Nyújtsd ki a másik tésztadarabot, és borítsd a töltelék tetejére. Szurkáld meg villával, hogy a gőz távozni tudjon.

Sütés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Süsd a pitét kb. 35-40 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz

Címlapkép: Pixabay

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük