Ez a növény még a fokhagymánál is jobb a magas vérnyomás ellen
Gondolta volna, hogy a kovászos uborkát, a tökfőzeléket vagy a túrós lepényt is ugyanaz a gyógynövényként is alkalmazható, antioxidánsokban gazdag fűszer ízesíti, ami telis-tele van C- és A-vitaminnal? Ráadásul ez az egészséges, illatos, igen jellegzetes ízű fűszer jó szolgálatot tesz akkor is, ha el akarja kerülni a vérnyomásproblémákat, a szívbetegségeket és a daganatos elváltozásokat.
A kapornak a levele és a magja is kiválóan alkalmas arra, hogy ízesebbé tegye az ételeinket, ám összességében a kapor gyógynövényként ennél sokkal többre is képes. Előnyös tulajdonságai között mindenképpen említésre méltó, hogy a fokhagymával vetekszik a gyógyhatása.
Más a levele, mint a magja
A kapor egyaránt megtalálható az európai és az ázsiai konyhákban is. Míg a levelek édes, füves ízűek, addig a kapor magjai aromásabbak, enyhén citrusos ízűek, ezáltal némiképp hasonlít a köménymaghoz. Fűszerként gyakran párosítják lazaccal, burgonyával és joghurtalapú szószokkal.
A kapornak nem csupán fűszerként, hanem gyógynövényként is hasznát vehetjük. A kulináris felhasználás mellett a kaprot különféle betegségek kezelésére is használják, az emésztési problémáktól kezdve a csecsemők hasi görcsének enyhítésén át a rossz lehelet megszüntetéséig.
Egészségvédő hatása vitathatatlan
A friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú, ennek ellenére jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak. Sok benne az immunerősítő, csontképzést és sebgyógyítást segítő C-vitamin, valamint az egészséges látáshoz elengedhetetlen A-vitamin. Vérnyomás-karbantartó hatása vetekszik a fokhagymáéval, mindemellett erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a károsodástól. A kutatások szerint az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást, és megelőzni vagy akár kezelni bizonyos egészségügyi problémákat, beleértve a szívbetegséget, az Alzheimer-kórt, a reumás ízületi gyulladást és a rák bizonyos formáit.
Továbbá a kapor jó mangánforrás is. Bár erre az ásványi anyagra nagyon kis mennyiségben van szüksége a szervezetünknek, mégis nélkülözhetetlen, hiszen támogatja az agy és az idegrendszer normális működését, valamint a cukor- és a zsíranyagcserét. Miután a friss kaprot általában kisebb mennyiségben fogyasztjuk, lényegesen kevesebb vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk általa egy-egy étkezés során. A levelekhez hasonlóan számos táplálkozási előnye van.
Jótékony hatással lehet a szívre
A szívbetegség vezető halálok világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint azonban a szívbetegségek közel 75 százaléka megelőzhető olyan kockázati tényezők csökkentésével, mint a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a testmozgás hiánya, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a krónikus gyulladás.
A kaporban is megtalálható flavonoidokról azonban kimutatták, hogy védik a szív egészségét erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik által. Állatkísérletekkel azt is igazolták, hogy a kaporkivonat csökkenti a koleszterinszintet. A kaporban található apiol nevű vegyület a paraszimpatikus idegrendszerre kifejtett hatása révén értágulatot okoz. Ennek köszönhetően enyhíti a merevedési zavarokat, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást, és így a szívre háruló terhelést, javítja a szívizom vérellátását.
Csökkentheti a vércukorszintet
A krónikusan magas vércukorszint növelheti az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kapornak azonban sok egyéb mellett vércukorszint-csökkentő hatása is van. Egy, cukorbeteg állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kaporkivonat napi adagjával jelentősen javul a vércukorszint. Az embereken végzett kutatások eredménye csak korlátozottan áll rendelkezésre.
A daganatos elváltozásoktól is megvédhet
A monoterpének olyan természetben előforduló növényi vegyületek, amelyek rák-, vírus- és gombaellenes, valamint gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, és gyakran megtalálhatók olyan növények illóolajaiban, mint a kapor. Előnyös tulajdonságaik közé tartozik, hogy képesek felvenni a harcot a rákos elváltozásokkal szemben. Miután magas a kaporban lévő monoterpén, a d-limonén aránya, a növény segíthet megelőzni és kezelni a tüdő-, az emlő- és a vastagbélrákot.
Gyulladáscsökkentő és görcsoldó is
Az említetteken túl a kapor sokféleképpen képes még jótékony hatással lenni az egészségünkre. A fűszernövényben található illóolajok például antibakteriális hatással is rendelkeznek, melyek leküzdik a potenciálisan káros baktériumokat testszerte, de különösen hatékonyak fogínygyulladás esetén, nyákoldásra, illetve köhögés csillapítására. De a nyelven megtelepedő baktériumok és a kellemetlen lehelet megszüntetése miatt is érdemes kapormagot rágcsálni. Miután a kapor kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, fontos a gyógynövény a csontok egészsége szempontjából is. Ismert görcsoldó hatása is, melyet a csecsemők hasfájása és a menstruációs görcsök esetén is bevethetünk.
Lehetséges mellékhatások
A kapor általában biztonságosan fogyasztható, ritkán azonban allergiás reakciókat válthat ki, valamint hányást, hasmenést, szájviszketést, illetve nyelv- és toroködémát okozhat. Továbbá ajánlott kerülni a kaporkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők szedését terhesség és szoptatás alatt, mivel korlátozottak a biztonságosságukkal kapcsolatos kutatások.
(via dívány)
Kép: Shutterstock