Pletykafészek

Ezzel a trükkel soha többé nem ragad majd össze a főzött tészta!

Vízzel öblítgeted, már eleve teszel olajat a főzővízbe, kipróbálsz megannyi praktikát, az eredmény mégis ugyanaz: a tészta menthetetlenül összeragad. De ne hidd, hogy ennek feltétlenül így kell működnie!

Léteznek módszerek, melyek megkímélhetnek attól, hogy az összeragadt tésztád fölött bánkódva tálald fel a vacsorát a családnak!

Tényleg bő vízben főzd!

Mindenki tudja, hogy a tészta sok vízben kell, hogy főjön. De nem elég, ha ezt a szabályt félvállról veszed! A tészta attól ragad össze, hogy főzés közben kioldódik belőle a keményítő. Minél több vizet teszel az edénybe, annál kisebb lesz a keményítő koncentrációja, vagyis annál több esélyed van arra, hogy a tészta végül nem lesz ragacsos. Fél kiló tésztát 4 liter vízben főzz, de ha kis edényben teszed fel és ennyi víz nem fér bele, akkor nagyon sűrűn kevergesd!

Keverd gyakran!

Az első 2 percben, miután beledobod a tésztát a lobogó vízbe, vastag réteg keményítő fog képződni a víz a felszínén. Ha ebben az első 2 percben nem kevered gyakran, úgy fog megfőni, hogy a darabok egymáshoz ragadnak.

Ne főzd túl!

Nem véletlen, hogy a tésztafőzés szakértőinek tekintett olaszok al dente eszik a tésztát. Az optimális főzési idő 8-12 perc. Ha ennél tovább hagyod a vízben, nagyobb valószínűséggel fog összeragadni. A spagetti például az egyik leggyorsabban elkészülő tésztaféle, 8-9 perc elég neki a forrásban lévő vízben.

Olajjal vagy nélküle?

Általános szabály, hogy a főzővízbe olajat tenni nem szabad. Teljesen felesleges is volna, hiszen a tészta csak gumis állagú lesz tőle. Viszont, hogy miután a tészta elkészült és a vizet leöntöttük-e róla, keverjünk-e hozzá némi olajat, az attól függ, hogy mihez szeretnénk utána kezdeni vele.

Amennyiben szószt is készítünk hozzá, ne olajozzuk a főzz tésztát, mert a szósz szó szerint lecsúszik a szemekről. Ha viszont szósz nélkül fogjuk tálalni, akkor érdemes némi olajjal összekeverni, mert így valóban szépen különválnak majd egymástól a tésztaszemek. (via receptneked.hu)

Címlapkép: Pixabay

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük