Így készült régen a puha, omlós, hájas pogácsa: íme a nagy titok
Azok a régi szép idők, amikor a konyha tele volt a frissen sült hájas pogácsa illatával, a nagymamánk mosolygós arca pedig a tészta gyúrása közben ragyogott. A hájas pogácsa több mint sütemény; ez az otthon melegének, az összetartozásnak, és a gondoskodásnak a szimbóluma. Ha valaha szeretnéd visszahozni ezeket a felejthetetlen pillanatokat, itt az idő, hogy kipróbáld ezt a klasszikus receptet, amely pontosan úgy készül, ahogy egykor a nagyanyáink tették.
Hozzávalók:
- 50 dkg háj (tisztított, friss)
- 50 dkg liszt (finomliszt)
- 1 tojás
- 1 dl tejföl (friss, házi a legjobb)
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 2 teáskanál cukor
Elkészítés:
- Előkészítés: Az élesztőt langyos tejben a cukorral futtasd fel, hogy jól felfújódjon.
- Tészta készítése: A lisztet szitáld át egy nagy tálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a sót. Dolgozd össze alaposan, míg rugalmas tésztát nem kapsz.
- Hájas réteg: A hájat nyújtsd ki egy vékony téglalap alakú réteggé.
- Hajtogatás: A kinyújtott tésztát vékonyan kend meg hájjal, majd hajtsd be háromba. Pihentesd hűvös helyen 20 percig, majd ismét nyújtsd ki és hajtogasd össze – ezt ismételd meg háromszor.
- Formázás és sütés: A tésztát végül ujjnyi vastagra nyújtsd, és szaggasd ki pogácsaszaggatóval. Tedd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben süsd 180°C-on aranybarnára.
Ezek az omlós, réteges pogácsák igazi időutazást hoznak a konyhádba. Adj egy esélyt ennek a régi receptnek, és garantáltan mindenki elismeréssel fogadja a végeredményt!
Címlapkép: Pixabay
Olvassa cikkeinket a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!