Így lesz isteni, napokig friss, szalagos a fánk! Eláruljuk a titkot, amit sok háziasszony nem ismer!
Mutatjuk a titkot: Így lesz isteni, napokig friss, szalagos a fánk!
Hozzávalók
-
70 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
5 púpozott ek porcukor
-
8 dkgmargarin
-
1 db tojás
-
3 db tojássárgája
-
5 ek rum
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, addig egy tálba a többi hozzávalót belemérjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és egészen lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kilisztezett felületen 2-2,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Körülbelül 6 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval korongokat szaggatunk belőle és letakarva még 10 percet pihentetjük őket.
- A megkelt korongok közepét az ujjunkkal benyomjuk, majd közepes lángon, közepesen forró olajban kezdjük sütni úgy, hogy először az ujjunkkal benyomott oldala kerüljön alulra, amit fedővel letakarva 1-2 percet sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalukat is 1-2 percig sütjük de ekkor már fedő nélkül, így lesznek szép szalagosak.
- Amikor kisültek, kiszedjük papírtörlővel kibélelt tálcára és a készre sütött fánkokat langyosra hűtjük. Lekvárral, mogyorókrémmel vagy porcukorral tálaljuk.
Sütés hőfoka: 160 °C
Sütés ideje: 10 perc
(via nosalty.hu)
Címlapkép: Pixabay