Karácsonyi bejgli: karizom helyett gyúrjanak a robotok
Karácsony közeledtével az ünnepi desszertmenü ékköveként sokan választják a bejglit, és még többen készítenék házilag, ha kihívás helyett öröm lenne. A tésztagyúrás és a kézi mákdarálás sokak számára lehet elrettentő feladat, hiszen megerőltető a karoknak, és hosszadalmas folyamat kézzel tökéletesen dagasztani. Szerencsére a 21. században már az otthoni konyhákban is megtalálhatók a robotok, akik tehermentesítik a hobbicukrászokat! A Tefal receptjével könnyedén elkészíthetjük a saját bejglinket, ráadásul a feladatok egy részét rá is rábízhatjuk a robot séfekre, az így felszabadult időben pedig akár szusszanhatunk is egy kicsit.
Az eszményi bejglit finoman repedezett, aranybarnára sült tészta borítja, tölteléke pedig se nem túl száraz, sem nem túl tömény. A hagyományos karácsonyi sütemény ízei a mák és dió, jellegzetes aromájukat tökéletesen kiegészíti egy csipetnyi vanília, citromhéj vagy épp egy kiskanál lekvár. Ahhoz, hogy az ünnepi sütés ne a stresszről, hanem az együtt töltött pillanatokról és a finom ízekről szóljon, a Tefal elhozta a tökéletes mákos bejgli receptjét.
Hozzávalók a tésztához:
- 10 cl tej
- 25 g finomszemcséjű kristálycukor
- 6 g szárított élesztő
- 225 g fehér finomliszt
- 1 ek só
- 2 ek semleges olaj
- 1 egész tojás
- 15 g vaj
- 300 g víz
- 70 g finomszemcséjű kristálycukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 g mák
- 10 cl tej
- 70 g finomszemcséjű kristálycukor
- 70 g mazsola
- 1 citrom héja
- 1 evőkanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás cukor
Hozzávalók a tészta megkenéséhez:
- 1 tojássárgája
- 1 ek tej
- 1 csipet kristálycukor
Elkészítés
A tökéletes bejgli kulcsa a megfelelő előkészületekben és a professzionális konyhai eszközök használatában rejlik. Első lépésként mérjük ki pontosan a tészta és a mákos töltelék elkészítéséhez szükséges hozzávalókat – kövessük a hozzávalóknál felsorolt egységeket. A Tefal Optiss konyhai mérleg segítségével ez gyerekjáték, hiszen nemcsak a száraz, hanem a folyékony összetevők mérésére is alkalmas, így nincs szükség külön egységátváltásokra.
Elsőként készítsük el a tésztát. Melegítsük a tejet kb. 40 °C-ra, majd futtassuk fel benne az élesztőt a cukorral – ez hozzávetőleg 5 percet fog igénybe venni. Közben tegyük a lisztet, a sót, az olajat és a tojásokat a dagasztós robotgép táljába, majd adjuk hozzá a vizet, a cukrot és az élesztős keveréket, és indítsuk el a gépet. Amikor a tészta kezd összeállni, adjuk hozzá a megpuhult vajat, majd hagyjuk végigmenni a programot. A tészta akkor van kész, ha még enyhén ragadós. Hagyjuk a tálban, takarjuk le, és pihentessük 2 órát. A tésztagyúrásban a Tefal Coach konyhai robotgép lesz az ideális társunk, hiszen segítségével egyszerűen és gyorsan tökéletes bejgli tésztát kaphatunk. 8 sebességfokozatának köszönhetően a sütés valamennyi lépését megkönnyíti. A lassú keverési funkcióval garantálja a kíméletes összedolgozást, míg a bolygómozgás-technológia biztosítja, hogy a tál minden oldaláról alaposan összekeveredjenek az összetevők.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Ebben a mákdaráló lehet a segítségünkre a Tefal Coach Mix & Drink Box 5 az 1-ben készletéből,amivellisztes állagú mákot készítünk, majd egy edényben melegítsük forráspontig a tejet, a cukrot, a mazsolát, a vaníliát és a lereszelt citromhéjat. Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük bele a finomra darált mákot. Az így kapott sűrű, tésztaállagú tölteléket halmozzuk sütőpapírra, fedjük le egy másik sütőpapírral, majd sodrófával formázzunk belőle egy kb. 20×20 cm-es négyzetet. Tegyük félre.
A tésztát helyezzük egy enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk és hajtogassuk 8 rétegűre, majd formázzunk belőle golyót. Pihentessük a hűtőben, 30 perc elteltével pedig vegyük ki, majd ismét gyúrjuk és hajtogassuk 6 rétegűre. 5 perces újbóli pihentetést követően gyújtsuk kb. 22 x 22 cm-es négyzet alakúra. A mákos töltelék tetejéről vegyük le a sütőpapírt, a másikkal pedig óvatosan helyezzük a kinyújtott tésztára, majd a másik papírt is távolítsuk el. Ezután tekerjük fel a bejglit, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentessük szobahőmérsékleten 1 órát. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, közben keverjük össze a tojássárgáját, a tejet és a cukrot, amivel kenjük meg a bejgli tetejét. Süssük 20 percig, de a szeleteléssel várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Címlapkép: Tefal
Forrás: Tefal