Lisztkukacporos kenyér! Ez vár a boltok polcain
Kenyerek, péksütemények, tésztafélék, burgonyatermékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként használhatják fel a lisztbogár lárvájából készült port, miután megkapta az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt.
UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszertermék-összetevőként kerülhet a boltok polcaira a Tenebrio molitor latin néven ismert lisztbogárlárva, miután január 20-án az Európai Bizottság jóváhagyta a forgalmazását. A döntés értelmében a termék hamarosan megjelenhet az uniós szupermarketek polcain – adta hírül az EUnews.
Az EU megnyitja az élelmiszerboltok ajtajait a lisztkukacok előtt
Az Európai Unió hivatalos lapjában történő közzétételt követő 20 nap elteltével lép hatályba az engedély, amely lehetővé teszi a horgászcsaliként kedvelt sárga lisztkukac lárvaporának felhasználását emberi fogyasztásra készült élelmiszerekben.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) már négy éve megállapította, hogy
a termék a javasolt felhasználási feltételek és szintek mellett biztonságos.
Ez azt jelenti, hogy használható kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyatermékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként is. Ezzel nem áll egyedül, hiszen az alternatív fehérjeforrások elterjedését célzó rovaralapú élelmiszerek listáján már szerepel a többi között a keleti vándorsáska, a kis lisztkukac és a házi tücsök is.
Az engedélyezés azért tartott ilyen sokáig, mert a kérelmet rögtön megtámadták. Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Közbiztonsági Bizottsága sokáig vizsgálta, végül azonban január 15-én elutasította a forgalomba hozatal megakadályozására irányult indítványt, így szabad út nyílik a lisztkukacporos termékek előtt. (via divany.hu)
Címlapkép: Pixabay