Olyan veszélyes, hogy be is tilthatják: súlyosan rákkeltő lehet sokak kedvenc reggeli kávéja
Egészségvédő csoportok az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához fordultak, hogy betiltassák a koffeinmentes kávé előállításában használt, rákkeltőnek minősített metilén-klorid nevű vegyi anyagot.
Sokak számára a koffeinmentes kávé ártalmatlannak tűnhet, azonban néhány egészségvédő csoport aggasztónak tart egy bizonyos vegyületet, a metilén-kloridot, ami megtalálható benne. Ezért az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) fordultak, hogy tiltsák be ennek a vegyületnek a koffeinmentesítésben való alkalmazását.
De mi is az a a metilén-klorid? Egy színtelen folyadék, amelyet többek között festékeltávolításra és gyógyszergyártásra használnak, egy vegyület, melyet több szervezet rákkeltőnek minősített.
Az FDA először 2023 decemberében vette nyilvántartásba a vegyülettel kapcsolatos petíciókat, de egészen idén márciusig fogadta az észrevételeket vele kapcsolatban. A vizsgálatok során pedig kiderült, a metilén-klorid nemcsak hogy rákkeltő lehet, de más egészségkárosodást is okozhat, mondjuk májtoxicitást vagy idegrendszeri hatásokat.
Az FDA ezért egy rendeletet adott ki a metilén-kloriddal kapcsolatban, miszerint annak maradványai nem haladhatják meg a 10 ppm-t (0,001%) a koffeinmentes pörkölt kávéban és instant kávéban.
Napjainkban sokan nagyobb adagokban fogyasztanak koffeinmentes és instant kávét, ami fontossá teszi azt, hogy a fogyasztók tudatosan válasszanak ilyen termékeket. Bár nincs egyértelmű kutatás arra vonatkozóan, hogy a vegyület maradványai rákot okoznak-e, fontos proaktívnak lenni és csökkenteni az esetleges ártalmakat.
Nem véletlen, hogy néhány vállalat már alternatív módszereket alkalmaz, illetve teljesen lemondott e vegyi anyag használatáról. A Starbucks például háromféle módszerrel távolítja el a koffeint: természetes koffeinmentesítési, svájci vizes, valamint közvetlen érintkezéses módszerrel. A
Clean Label Project ugyanakkor több kávémárka esetében is kimutatta a metilén-klorid jelenlétét.
A CNN cikke végül megjegyzi, a koffeinmentes kávénak ma már rengeteg alternatívája akad, ilyen lehet a cikóriagyökérből, fügéből és árpából, pitypanggyökérből, gomba elixírekből, kakaóból, rooibosból és yerba matéból készült italok. (via penzcentum.hu)
Fotó: Pixabay
[visual-link-preview encoded=”eyJ0eXBlIjoiaW50ZXJuYWwiLCJwb3N0Ijo5NzEsInBvc3RfbGFiZWwiOiJPbGRhbCA5NzEgLSBUw6Ftb2dhc2QgYSBLw7Z6YmVzesOpZGV0IiwidXJsIjoiIiwiaW1hZ2VfaWQiOjEyNjQ3LCJpbWFnZV91cmwiOiJodHRwczovL3d3dy5rb3piZXN6ZWQuaHUvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDMvS296YmVzemVkLmpwZyIsInRpdGxlIjoiVMOhbW9nYXNkIGEgS8O2emJlc3rDqWRldCIsInN1bW1hcnkiOiJLZWR2ZXMgS8O2emJlc3rDqWQgT2x2YXPDsyEgU3rDvGtzw6lnw7xuayB2YW4gUsOhZCEgIiwidGVtcGxhdGUiOiJ1c2VfZGVmYXVsdF9mcm9tX3NldHRpbmdzIn0=”]