Pletykafészek

Vigyázz! Nehogy így olvaszd ki az ételeket, nagyon rosszul lehetsz tőle

Manapság a magas élelmiszerárak miatt különösen jó döntés lehet, ha figyeljük az akciókat, és amikor egy kedvelt termékünk kedvezményes, többet veszünk belőle. Persze ez még nem jelenti azt, hogy egyből mind el is fogyna, és nem is kell, hiszen az élelmiszerek többségét így vagy úgy, de tartósíthatjuk. Az egyik legnépszerűbb módszer természetesen ma is a fagyasztás, amit gyorsan és könnyen kivitelezhetünk. De csak akkor praktikus igazán, ha azt is tudod, hogy olvaszd ki megfelelően az ételeket, mert ha vigyázni szeretnél az egészségedre, bizony az sem mindegy.

Nem biztos, hogy a megszokott módszereink jók is

A legtöbbünknek megvan a jól bevált módszere az ételek felolvasztásához, de sajnos ez még nem jelenti azt automatikusan, hogy biztonságos is lenne. Valójában ugyanis a fagyasztott élelmiszerek felolvasztásának gyakorlatilag ugyanannyi helytelen módja van, mint amennyi megfelelő módszer. Így könnyen előfordulhat, hogy életünk során néhány gyomorrontást vagy egyéb rosszullétet éppen egy nem jól kiolvasztott étel miatt gyűjtöttünk be, és még csak nem is tudtunk róla.

A United States Department of Agriculture állásfoglalása szerint például soha nem szabadna azt a módszert választanunk, hogy a pincébe vagy a garázsba tesszük a felolvasztani kívánt élelmiszereket. Még akkor sem, ha mondjuk utóbbiban tartjuk a fagyasztót, és annak a tetejére tesszük. Bár ritkább megoldásnak számít, de szintén nem jó ötlet, ha az autóba, a mosogatóba vagy esetleg egy tiszta, műanyag szemeteszsákba teszed a fagyasztott ételt, hogy felolvadjon.

Mi a helyzet a konyhapulton történő kiolvasztással?

A legtöbben olvasztottunk már ki ételeket úgy, hogy a fagyasztóból egyszerűen a konyhapultra kerültek. Esetleg a párkányon vagy a teraszon landoltak. Az igazság viszont az, hogy egyik módszer sem jó választás, még akkor sem, ha éppen hideg van. Így ugyanis nem garantált, hogy biztonságosan fogyaszthatóak maradnak a nagyobb valószínűséggel elszaporodó baktériumok miatt.

A forró vizet is felejtsd el!

Minden kétséget kizáróan az ételek forró vízben való felolvasztása az egyik leggyorsabb megoldás, de sajnos egyáltalán nem biztonságos. A megemelkedett hőmérséklet hatására ugyanis a konyhapultos módszerhez hasonlóan jelentősen elszaporodhatnak rajtuk a baktériumok. Ezen pedig az sem segít, ha mondjuk az adott ételt teljesen megfőzzük vagy jó erősen, például chilivel fűszerezzük.

Címlapkép: Pixabay

(via bien.hu)

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük